Välja hundbur

Hundbur

När man ska ut och resa med sin hund, bör man skaffa sig en bra hundbur till skydd för hund och medpassagerare.Det finns tre olika material när det gäller hundburar: stål, nylon eller plast. Dessa hundburar finns i många olika storlekar och utformningar, så att man alltid kan hitta en bur som passar hundens behov. Din vovve skall ha så mycket plats att den inte känner sig hopklämd, utan har det behagligt under hela resan, vare sig man färdas med bil, flyg eller tåg.

hundbur
hundbur

Vilka mått gäller då för hundbur?

Det finns också bestämmelser för vilka minimum mått en hundbur får ha, beroende p hundens storlek.Längd: hundens längd från nosspets till sittben ska när hunden står i normal ställning x 1,25,Bredd: hundens bröstbredd x 2,5, ochHöjd: hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.Skall du ha flera hundar i en hundbur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd.Urklipp från jordbruksverket.se”Om du transporterar enstaka hundar i personutrymmet i din bil ska du se till att de transporteras på ett säkert sätt. Du kan också transportera hunden i kombiutrymmet på din bil om du har god uppsikt över den under hela transporten. Hunden ska inte riskera att bli skadad eller lida i samband med transporten. Du måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar.Ditt fordon ska vara lämpligt för att transportera hunden.. Om du transporterar hunden i en bur eller liknande ska denna vara utformad och placerad på ett sådant sätt att hunden får skugga och god ventilation.”Källa: jordbruksverket.se Mer info hittar du på http://www.jordbruksverket.se

Vilken hundbur passar till min bilmodell?

 

För att snabbt hitta en passande hundbur kan du på www.skruvat.se söka på ditt registreringsnummer för att se vilka tillbehör som passar till just din bilmodell.  Hos dom hittar du även en bra guide som hjälper dig att på ett enkelt sätt mäta utrymmet i din bil och vad du bör tänka på när du ska välja en bra hundbur till din fyrfota vän. Dom har även en gedigen passlista där du kan söka på din bilmodell för ytterligare information.

Tyvärr har skruvat tagit bort hundburar i deras sortiment , du kan kika på dessa prisvärda modeller från vetzoo istället.

Här kommer lite info om Mimsafe burarna.

Egenskaper

MimSafe tillverkar burar som är utvecklade och designade för att säkra djurtransporter, utifrån samma säkerhet som vid utvecklande av säkerhet för förare och passagerare i personbilar. Alla Variocage burar är krocktestade enligt system SPCT hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. Burarna har en teleskopisk konstruktion som innebär att den ger en deformationszon som effektivt neutraliserar krafterna som uppstår vid en kollision. Burarna har en nöd lucka på baksidan om det skulle vara så att bilens baklucka inte skulle gå att öppna efter en kollision eller av annan anledning.

Mim Variocage Enkel är de perfekta buren för dig men en hund eller flera hundar som kan transporteras i samma bur. Samliga Mim burar går att justera i djupet vilket gör att man ytterligare kan anpassa buren efter bilen och hundens storlek. I Sverige finns det lagar som reglerar transporter av djur och en krocktestad bur är både ett säkert och lagligt sätt. Variocage är tillverkat av högkvalitativt material av aluminium och en rad smarta funktioner som underlättar användande och garanterar högsta säkerhet.

Mer info om hundburen

En bra informationsfilm:

Mim Variocage Dubbel är den perfekta buren för dig med två hundar då du kan skärma av så att de inte kommer åt varandra. Samtliga Mim Dubbel burar levereras med en avdelare som kan monteras i mitten av buren eller åt höger eller vänster om man har en lite större och en lite mindre hund.

Alla burar går att justera i djupet vilket gör att man ytterligare kan anpassa buren efter bilen och hundens storlek. I Sverige finns det lagar som reglerar transporter av djur och en krocktestad bur är både ett säkert och lagligt sätt. Variocage är tillverkat av högkvalitativt material av aluminium och en rad smarta funktioner som underlättar användande och garanterar högsta säkerhet.

Mer info om hundburen

Hundburar med prisgaranti

Hos Skruvat.se hittade  duförut hundburar med prisgaranti som gör att din hund kan färdas säkert och tryggt i trafiken. Dom samarbetar med svenska MIM Construction AB som formger och tillverkar säkerhetsprodukter sedan 1986. Dom erbjuder bra enkel och dubbel burar till små och stora hundar.

Dom säljer den Svensktillverkade Variocage Hundburen med högsta säkerhet och dem är den enda på marknaden som uppfyller de krav som ställs vid kollisioner bakifrån. Du hitta enkel och dubbel burar i olika storlekar som passar dom flesta hundraser och bilmodeller. Dom har även en bra universal grind för kombi bilar.

Dom har även ett samarbete brittiska Saunders och deras bilmodellsanpassade hundgaller och kupéavdelare. Deras produkter är väldigt populära, dem är lättinstallerade i bilen och det medföljer tydliga instruktioner. Investera i en hundbur eller ett hundgaller så åker alla säkert i bilen! Skulle du vara osäker på om du har valt rätt modell kan du alltid kontakta deras kundservice så hjälper dom dig till ett bra val.

Vilken hundbur ska man välja? Vad bör jag som nybliven hundägare tänka på när jag ska välja biltransport för min hund?Varför måste jag ha hunden i hundbur när jag åker bil? har inte hunden det bättre och bekvämare lös i baksätet? Eller kanske lös i bagage utrymmet, där finns det ju gott om plats?Att ha hunden lös i bilen är ingen bra lösning. Den bästa lösningen är utan tvekan en hundbur då det främsta skälet ä r säkerhet för hunden.Om olyckan är framme och vid en eventuell frontalkrock, kastas hunden framåt med mycket stor kraft, man kan räkna med att vikten kar 25-30 gånger.

Ytterligare fördelar med hundbur

Åksjuka – hundar mår ofta bättre när de har ett mer begränsat utrymme att vistas på. En hundbur ger ett bra stöd och hunden har lättare att hålla balansen vid körning p kurviga vägar och vid inbromsningar.Tänk på att slitaget på bilen kan också bli mindre med en hundbur  med galler och grindar, om man har en hund som tycker om att nafsa på bilens inredning.

Vad ska man då tänka på när man köper en hundbur?

Det finns några större tillverkare av hundburar vissa av tillverkarna har krocktestat sina hundburar och lämnar information om vilka påfrestningar hundburen ska klara. Det viktigaste som man bör tänka på är att hundburen  är av en stabil konstruktion som klarar påfrestningarna vid en eventuell krock.Några fabrikat har evakueringslucka i fronten och det kan vara en stor fördel om bilen skulle bli påkörd bakifrån och bakluckan inte går att öppna. Då finns det möjlighet att fälla ned baksätet och ta ut hunden den vägen.Hundburar finns att köpa till de flesta bilar av kombimodell och har du en bil av ett mycket ovanligt märke kan du f å en hundbur skräddarsydd av de större hundburs tillverkarna.På marknaden finns både enkel burar och dubbel burar.

Enkel bur

En enkel bur tar upp ca halva bagageutrymmet och en dubbel bur dubbelt så mycket utrymme.På senare år har det även kommit stabila, reglerbara metall hundburar på marknaden och de kan regleras i både längd och bredd och kan oftast användas trots byte av bilmodell.Vilka hundburar bör man undvika De hopfällbara så kallade utställningsburarna är ämnade till just detta utställning.Dom är inte konstruerade för att klara påfrestningarna vid en eventuell krock. I värsta fall kan de rentav fungera som en fälla och förvärra skadorna på hunden.Vilka alternativ finns då för de bilägare som har en sedanmodell?

Bältessele

På senare år har det kommit en ny produkt på marknaden som höjer säkerheten för hundar som ändå måste färdas i baksätet. Det är bältesselar – en sele som sätts på hunden. Selen har ett fäste för bilbältet vilket gör att hunden inte kastas iväg vid en eventuell krock. Selen har även ett koppelfäste vilket gör att den också kan användas som promenadsele om man vill, de är reglerbara och finns i olika storlekar. Du hittar dessa i zoo-fackhandeln.

Ska du flyga med din hund

Om man ska ha med sig hunden på flyget, bör man vara säker på att buren är godkänd för flygtransport, kolla med säljaren.Kolla även blocket så kanske du hittar en bra och billig hundbur om du har tur.Hoppas att du med denna artikel har fått lite goda råd när du ska välja hundbur. Det kan vara lite svårt att vänja hunden vid att färdas i bil. Det bästa är att vänja hunden när den är liten och låta hunden vila i bilen när den står still, vissa hundar vänjer sig snabbt och andra hundar kan behöva mycket träning. Du måste ha mycket tålamod!