Byta hundfoder?

Byta hundfoder?

Varför  vill du byta hundfoder?
Det kan finnas flera olika orsaker till att man vill byta foder till sin hund. Men om hunden ser ut att må bra och tycker om sitt nuvarande kost så skall man undvika att byta bara för att ge hunden omväxling. Hundar har inte  behovet som vi människor har att äta varierad kost. Det kan istället skapa  problem för hundens mage som måste ställa om sig till ett nytt foder.

Det kan vara stora skillnader på foder både gällande innehåll och pris så det gäller att jämföra innan man bestämmer sig för att byta hundfoder. Det är inte alltid så att det  dyraste  hundfodret är det bästa.
Uppfödare brukar rekommendera att man fortsätter med samma foder som valpen är van vid. Mår hunden bra av det är det bra att fortsätta på samma märke, men  är fodret för dyrt eller om du anser  att det finns bättre hundfoder kan du byta foder. Gör alltid en egen bedömning och läs på noga om de olika fodren innan du ändrar till ett nytt hundfoder.

 

Att byta hundfoder

Man skall vara försiktig när man går från ett foder till ett annat. I regel brukar man introducera det nya fodret under ca 14 dagar  Börja med att blanda det nya fodret med det gamla, öka sedan gradvis proportionerna under en 7 till 14-dagarsperiod till din hund endast äter det nya fodret. Bli inte förvånad om hundens mage är lite orolig i början, det är inte ovanligt. Går  man över för  snabbt  till det nya fodret ,hinner hundens mage inte ställa om sig och den kan bli orolig eller medföra  magproblem. Tänk också på att olika foder innehåller olika mängd energi så det är inte alltid samma mängd  foder som skall ges. Rätt foder mängd anges på förpackningen.

Idag finns det många foder som är speciellt anpassat för hundens ras, ålder och aktivitetsnivå. Det är även skillnad på foder beroende på hundens ålder.
Vanligtvis finns valp foder, vuxenfoder och seniorfoder för att uppfylla hundens speciella näringsbehov.
Anpassa alltid mängden foder och var noga med det. Många hundar är liksom vi människor överviktiga och det är absolut inte önskvärt att göra sin hund överviktig. På samma sätt som vi går upp i vikt av ett energiöverskott gör även vår hund det. Börjar hunden bli överviktig så finns det två möjligheter att handskas med problemet. Minska på energiintaget  eller öka motionen. Motion och frisk luft mår både du och din hund bra av.

 

Att tänka på angående övervikt
En vanlig  ostskiva till en hund med vuxenvikt under 10 kg kan utgöra  upp till ca 25% av en hunds dagliga behov.  Så ge inte din hund godis och rester från matbordet ,därför att detta ofta innehåller mycket fett och leder till ett  för högt kaloriintag. Du är inte snäll om du ger din hund övervikt!

Överviktig hund

En överviktig hund har ökade risker för: leverproblem,sämre uthållighet,problem med hjärta och andning,sämre motståndskraft mot infektioner.  En överviktig hund kan även drabbas av dålig hud och pälskondition.
Det innebär alltså att du genom att ge din hund för mycket och för fet mat förkortar du livslängden och livskvalite för din kamrat,tänk på det! Så ta hand om dig och din hund. Genom att ge din hund  långa och sköna promenader kommer både din hund och du må bra. Försök att hitta trevliga promenadstråk där både du och din hund får stimulans. På start sidan kan du läsa mer om en rolig hundkurs på distans