Välja bra hundfoder

Välja ett bra hundfoder

Viktiga saker att veta för att kunna välja bra hundfoder.
Hemlagad hundmat
Det exakta innehållet i hemlagad mat är osäkert eftersom den innehåller ingredienser av olika slag och sammansättning. Det kan var svårt att uppnå näringsriktig balans hemma i köket med tanke på att ca femtio viktiga näringsämnen behövs i bra hundfoder.
Fabrikstillverkat hundfoder
De delas in enligt sitt vatteninnehåll:
Våtfoder (70 till 85 procent vatten)
Burkfoder, kött och grönsaker
Färdiglagat kött för djupfryst förvaring
Halvtorra foder (25 till 60 procent vatten)
Foder som stabiliserats av konserveringsmedel eller djupfrysning
Torrfoder (mindre än 14 procent vatten)
Pellets
Biskvier
Flingor av sädesslag
Puffat ris
Nudlar

Dessa olika typer av foder kan vara helfoder eller tillskottsfoder . Den senare typen måste kompletteras med andra foder för att man ska vara säker på att alla fysiologiska krav tillfredsställs för ett bra hundfoder.
Ett väl utvalt fabrikstillverkat bra hundfoder kommer ofta nära den ideala näringsbalansen.
Som i så många andra fall styr ofta marknadsföringen valet av en viss produkt.
När du väljer ett fabrikstillverkat foder bör du väga fördelar och nackdelar med torrfoder, halvtorrt foder och/eller konserver och inte låta dig påverkas av förmänskligande annonsering som framställer hundarna som kunder på en finare restaurang.

energibehovet för valpar skiljer sig från den vuxna hundens. Hundar i alla åldrar behöver rätt mängd av protein,mineraler,och vitaminer för underhåll av kroppsvävnader, men valpen behöver mer av vart och ett i relation till sin vikt för att växa.

alla hundfoder typer har sina fördelar. Har du hittat ett bra hundfoder som hunden mår bra av,håll då fast vid det. Ge aldrig din hund mat som fått stå länge  och servera i rena skålar.Rent friskt vatten skall alltid finnas framme.Nu finns det även special hundfoder för hundar med vissa medicinska tillstånd t ex för hundar med kroniska njurproblem och hundar med kraftig övervikt. Det finns också foder som är anpassat för vissa raser.

Men hur skall du veta att du har valt ett bra hundfoder?

Tänk på att den ende som verkligen kan uppskatta bra hundfoder är hunden själv.
Kostens effektivitet och anpassning till varje enskild hund kan kollas med enkla rutinkontroller som styrs av sunt förnuft och sunda iakttagelser:

Har din hund bra aptit?
Äter den ordentligt är den troligen vid god hälsa och gillar matens smak, lukt och sammansättning.

Hur ser hundens avföring ut?
Mängd, konsistens, fuktinnehåll, färg och doft på avföringen har att göra med fodrets smältbarhet och en riktig matsmältningsfunktion.

Har hundens vikt förändrats?
Regelbunden vägning ca en gång i vecka. kommer att göra det lättare för hunden att behålla sin korrekta vikt.

Hur ser hud och päls ut?
Frisk hud och vacker päls återspeglar en god hälsa, men det omvända kan vara tecken på obalans i kosten eller på dålig allmänhälsa.

Hur uppför sig hunden?

bra hundfoder
glad hund

Hunden bör vara glad, livfull och harmonisk.

Vatten
Glöm inte bort vatten  det är  i särklass viktigaste näringsämnet, men det glöms ofta bort.
Normalhunden behöver 2-3 delar vatten till 1 del torrsubstans. Det
innebär att en hund som äter 10 deciliter torrfoder, behöver ca 2-3 liter vatten per dag.

Tänk på att det är inte lätt att hitta rätt i denna djungel av hundfoder men har du hittat ett bra hundfoder som passar din hund behöver du sedan inte byta.

Ger man ett foder som hunden mår bra av finns det ingen anledning att byta hundfoder . Hundar behöver ingen omväxling när det gäller maten.Enklaste är att hitta en nätbutik som levererar ditt hundfoder direkt till dörren .

[ctapro2 id=1]

Glöm inte bort att våra dagars största hot mot hälsan även för våra hundar är övervikt, då hundarna liksom vi människor lever ett mindre rörligt  liv än tidigare. Så tänk på att hundens dagliga motion är  mycket viktig, försök att hitta varierande  utmanande promenader som är trevliga både för dig och din hund.

Mer artiklar om hundfoder!