Så får du din hund att sluta dra i kopplet

Träna hunden att inte dra i kopplet

I denna film får du tips på bra övningar som hjälper dig att få din hund att sluta dra i kopplet.
Men hur får jag hunden att gå fint i koppel?
Vad ska man tänka på när man är ute och rastar sin hund och hur ska man bete sig att få ett gott resultat.

Belöna det beteende du önskar

Det du vill uppnå är ett slakt koppel , så kom ihåg att belöna hunden när kopplet inte är spänt och inte när hunden drar eller framför allt inte när hunden börjar dra.
Hur kan man belöna sin valp?
Det beror helt på vad hunden anser vara en belöning. Har du en matmotiverad valp, en hund som inte tycker om leksaker eller en hund som älskar hundleksaker? Du vet själv bäst vad din hund tycker om, utnyttja det, om du inte riktigt vet så får du prova dig fram. Så tänk på att ha en påse med favorit hundgodiset, eller favoritleksaken, så att du  direkt kan belöna din hund när hunden beter sig som du vill. Vill du lära din hund ett bättre samspel ås finns det ett spel som heter The Airplain Game. Du kan läsa mer om detta gratis spel på start sidan.

Om hunden drar i kopplet:

Om din fyrbenta vän nu skulle dra i kopplet, vad ska du göra då? Stå still och rör dig inte alls. försök att alltid varar konsekvent.
Låter du hunden få dra dig dit den vill i detta läget kommer den bli enormt belönad och det är det sista vi vill, för då kommer den försöka och upprepa tills det går nästa gång. Var konsekvent och stå på dig och ignorera att hunden utför ett oönskat beteende. Tänk även på ditt eget beteendet och vad du ger hunden för förväntningar. Din hund ska berömmas för att den är passiv när du står och pratar med någon. Det är en bra koppelträning som kommer att ge resultat i längden.

Var konsekvent när du rastar din hund

Var konsekvent så att du alltid gör likadant. På detta sätt kommer det att gå snabbare för hunden att förstå vad du vill när du är ute och rastar din hund.

Vänta till kopplet är slakt

Vänta tills kopplet blir slakt, och börja sen att långsamt promenera åt det håll du vill . Belöna när din hund gör rätt och var konsekvent så kommer du att se resultat!

Träna direkt när hunden är valp .

Det bästa är om du börjar när hunden är ung, då är det enklare att lära in rätt sätt med koppel promenader.
Ge inte upp det, går att få hunden att sluta att dra i kopplet men det kan ta tid, ha tålamod. Behöver du ha fler träningstips och goda råd då kanske du vill gå en hundkurs online. På start sidan kan du läsa mer om en hundkurs som kan hjälpa dig med alla dom vanligaste problemen en hund ägare kan drabbas av. Du kan träna hunden att sluta,hoppa,bitas,skälla och mycket annat som gör dig till en bättre hundägare. En online kurs är perfekt för att du behöver inte åka någonstans och du kan träna när det passar dig och din hund. På bara ett par minuter per dag kan du öva in en ny färdighet med din valp.

I Sverige är det koppeltvång
Du ska alltid ha kontroll på din hund. Men från 1 mars – 20 augusti råder det ett strikt koppeltvång. Det är under denna period som de allra flesta djur föder sina ungar och då ska det så klart ej störas. Under den övriga tiden på året skall hundar hållas under tillsyn så att de hindras från att driva eller jag vilt, när de inte används i ett jakt syfte. Rent generellt får din hund aldrig, även när det ej är koppeltvång , springa lös utan kontroll. Tänk på att det finns många personer som är rädda för hundar även om din hund är snäll.  Ta hand om dig och din hund.