Pälsvård

 Regelbunden pälsvård är viktigt

Att vårda hundens päls är inte enbart viktigt för att hunden ska se bra ut , utan det viktigaste är att det håller huden friskare. Med en regelbunden koll av pälsen upptäcker du eventuella små sår och lus angrepp i tid. Det är bra att vänja valpen så tidigt som möjligt vid både borste och kam.

Placera gärna hunden på ett bord, speciellt om du skall trimma pälsen, då sparar du din rygg och det är lättare att kamma och borsta pälsen. I början kan det vara bra att vara två personer om man skulle behöva hjälp med att lugna ner valpen. Efter ett par gånger kommer valpen att vänja sig vid pälsvården och kanske  t.o.m uppleva det som en trevlig stund.

Vad består pälsen av?

Pälsen består i huvudsak av två typer av hår, täckhåret som är det grövre håret och underullen som är det mjukare och kortare håret. Håret har förbindelse med talgkörtlar som ger hundens päls glans och även ett visst skydd mot kyla och väta. Det finns olika typer av behåring. Dom fem vanligaste är medellång och tät,kort,silkig,sträv och krullig. Hundens pälshår växer till optimal längd och slutar sedan att växa, därefter trycks det ut av ett nytt hårstrå och faller sedan av. De flesta raserna fäller hår för att byta päls två gånger per år vanligtvis på hösten och våren,men det finns vissa undantag. Vid fällning lossnar betydligt mer hår än vanligt. Vill du veta mer om pälsvård kring en specifik hundras kan du besöka https://www.skk.se/sv/hundraser/

Vilken utrustning behövs?

Till en början kan det räcka med en kam och borste, men en komplett utrustning kan bestå av dubbelborste,vante,glestandad kam,finkam, karda,tops och tandborste.  för en komplett trimutrustning kan du även behöva trim kniv,trim kam,klotång,trubbig sax och kanske även en effiilerings sax. En effileringssax använder du när du ska tunna ut eller jämna ut pälsen. Vill du beställa dessa produkter online kan du besöka www.vetZoo.se.  Där hittar du även smidiga Furminator Dog Long Hair. Det är en mycket effektivt päls kam för att ta bort underull och löst hår på i stort sett alla sorters pälsar utan att skada täckhåren. En furminator skall enbart användas på fällande raser.

Förberedelse är viktigt

Förbered allt i förväg och ha gott om tid när du ska ge din hund pälsvård och för bästa resultat se till att du har bra produkter. En bra utrustning  behövs för att nå ett gott resultat och för att minimera risken att skada hunden eller pälsen.

Så här gör du en bra pälsvård

I detta exempel utgår vi från att du har en hund med en medellång och tät päls. Har du en hund med kortare päls så blir det lite enklare. I början kan det vara klokt att endast vänja hunden och enbart borsta genom pälsen en kort stund för att senare göra alla moment när valpen har vant sig.

1. Börja med att reda ut hoptovade partier med en glestandad kam. Har din ras långa öron kan även dessa behöva kammas försiktigt.

2. Sedan kan du använda en finkam och kamma under hakan,svansen och bakom öronen. Med hjälp av en trubbig sax kan du klippa bort överflödigt hår under svansen,runt ögonen och tassar.

3. Nu är det dags att borsta pälsen medhårs. Börja från huvudet följ hårens växtriktning fortsätt sedan längs ryggen,benen och glöm inte bort tassarna.

4. Nu ska du försiktigt plocka bort dött löst hår från rygg och hals. Har du känsliga fingrar så finns det speciella finger skydd att köpa som gör detta moment enklare.

5. Till sist kan du ta bort överflödigt öronvax med en tops och med en tandskrapa eller tandborste rengöra tänderna.

Bra jobbar nu är du klar!

Skulle du även vilja bada hunden så finns det speciella torr hund schampon som gör detta lite enklare. Gnid in pulvret i pälsen en bit i taget och borsta sedan ut pälsen noggrant. Schamponera in huvudet sist. Gör sedan en ytterligare genomborstning av pälsen, stryk sedan pälsen med ett lätt fuktat sämskskinn och avsluta med att polera med en bit siden eller sammet. Det sista momentet är lite överkurs men det kan ge pälsen en extra lyster.

Smutsig päls

Är hundens päls väldigt smutsig och luktar hund så kan du behöva ett vanligt vatten lösligt bra hund schampo. Ska du bada din hund så kan du behöva detta: en balja,halkskydd,plastbehållare,schampo och en handduk.

Hoppas att du fick lite ökade kunskaper som gör det lättare för dig att  genomföra pälsvård för din fyrfota vän. Tänk på att när du regelbundet tränar din hund på att få pälsvård kommer er relation troligen att stärkas och du kommer snabbt upptäcka om hunden har några skador eller liknande. Till en början kan det vara lite kämpigt men efter ett par gånger så kommer ni komma bättre överens och denna omvårdnad  kommer kännas bra både för hunden och dig.